Kaip išleistos lėšos

06.03.17

LR aplinkos ministerija pranešė suskaičiavusi, kaip buvo išleistos lėšos bendrosioms miškų ūkio reikmėms. Viso tuo tiklsu praėjusiais metais buvo panaudota 14,4 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų, o lėšos bendrosioms miškų ūkio reikmėms buvo surenkamos iš privalomųjų 5 proc. atskaitymų iš pajamų už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką ir sumokėtų piniginių kompensacijų už miško pavertimą kitomis naudmenomis.

Taigi, valstybinės mokesčių inspekcijos š. m. vasario mėnesio duomenimis, pernai miškų valdytojai į valstybės biudžetą sumokėjo 10 mln. eurų minėtųjų privalomųjų 5 proc. atskaitymų: 7,1 mln. eurų miškų urėdijos (2015 m. – 7,2 mln. eurų) ir 2,9 mln. eurų privačių miškų valdytojai (2015 m. – 2 mln. eurų). Be to, į valstybės biudžetą sumokėta 0,8 mln. eurų piniginių kompensacijų už miško pavertimą kitomis naudmenomis (2015 m. – 1 mln. eurų).

Daugiau nei trečdalis programos lėšų (31,4 proc.) skirta miškų kadastrui tvarkyti, jų apskaitai ir kontrolei vykdyti, taip pat urėdijų veiklai koordinuoti, praėjusiais metais tam panaudota 4,5 mln. eurų. Iš šių lėšų išlaikytos Valstybinė miškų tarnyba ir Generalinė miškų urėdija. Trečdalis lėšų (28,7 proc.) skirta miško keliams taisyti ir prižiūrėti, teigiama, kad už 4,1 mln. eurų suremontuota 1102 km miško kelių. Didelė suma (15,6 proc.) teko ir miškų inventorizavimo, apskaitos bei kitiems miškotvarkos darbams, pinigine išraiška tai 2,2 mln. eurų. Naujiems miškams veisti panaudota 0,73 mln. eurų.

Privačių miškų savininkams konsultuoti ir mokyti skirta net 0,5 proc. lėšų.