Kaimynų dovana

22.05.17

Šiemet mūsų Šiaurės kaimynė Suomija gruodžio 6 d. iškilmingai paminės šimto metų šalies nepriklausomynės jubiliejų, bet ne tik tądien, o visus metus vyksta ir dar vyks daugybė renginių garbingam jubiliejui atminti ir švęsti. Norima, kad Suomijos nepriklausomybės šimtmetis taptų svarbiausia švente visai suomių kartai, pabrėžiant miškais turtingos ir pasaulinėmis miškų ūkio technologijomis garsėjančios valstybės pagrindinę stiprybę – žmonių lygybę, kuri didžia dalimi ir nustato Suomijos sėkmės kursą. Todėl šimtmečio šventimo tema neatsitiktinai pavadinta „Kartu”.

Įspūdingai pagerbt kaimynus pasišovė Švedija, kurios Vyriausybė  nusprendė įteikti dvi dovanas, susijusias su miškais – tai miško mokslinių tyrimų projektai ir vertingas meno kūrinys. Švedijos Vyriausybė kartu su privačiais fondais skirs dvylika dviejų metų trukmės mokslinių tyrimų stipendijų suomių miškų tyrėjams darbuotis Švedijos universitetuose įvairiose miškų tyrimų srityse. Šios programos misija yra prisidėti prie augančios mokslinės miškų tyrimų kokybės ir mokslinių tyrimų reklamos, didinant bendrą miškų indėlį į šalių bioekonomiką.

Oficialią Švedijos Vyriausybės dovaną kartu su meno kūriniu Suomijai įteiks Švedijos Karalius Karolis XVI Gustavas birželio 1 dieną.