Sujudimas miškų rinkoje

2020 01 06

Lietuvoje įsigaliojęs draudimas vienam savininkui valdyti didesnį nei 1,5 tūkst. ha miškų plotą kelia sujudimą: didieji miškų savininkai stengėsi sukaupti kuo įmanoma didesnius plotus, o investiciniai fondai – išparduoti sukauptus hektarus. Tik pasirodžius žiniai apie būsimus draudimus, IKEA nustojo pirkti miškus Lietuvoje, aktualią temą nagrinėja portalo 15min.lt žurnalistė Jurgita Šimelevičienė.

2019-ieji miškų rinkoje buvo itin aktyvūs, ypatingai didiesiems Lietuvos miškų savininkams. Draudimui turėti daugiau nei 1,5 tūkst. ha miškų ruošėsi abi pusės – šią ribą peržengusios įmonės kiek įmanydamos plotus didino, o parduoti miškus planavę savininkai, baimindamiesi kainų kritimo kitais metais, aktyviai ieškojo pirkėjų.

„Matėme karštligišką miškų pirkimą. Jei paklausite notarų, jie atsakys ištisai tvarkę miškų pirkimo-pardavimo sandorius. Kai kurie didesni šios rinkos dalyviai daug miškų susipirko per paskutines dienas ir dar daug susipirks, bet taip pat matome ir į rinką ateinančių naujų žaidėjų“, – tvirtino miškų priežiūros ir administravimo paslaugas teikiančios įmonės „HD forest“ Lietuvos skyriaus vadovas Sigitas Mozgeris.

Vienos didžiausių lietuviško kapitalo miškininkystės įmonių „Dzūkijos mediena“ bendrasavininkis Marius Valukynas taip pat patvirtino stebėjęs aktyviai vykusius „apsipirkimus“. Pasak jo, miškus gausiai supirkinėjo užsienio investiciniai fondai, tuo tarpu lietuviškos įmonės, kurios plečiasi iš pajamų, uždirbamų iš miškininkystės veiklos, lėšų sparčiai plėtrai neturėjo dėl kritusių medienos kainų.

„Šiemet rinkoje buvo didelis suaktyvėjimas. Manyčiau, kad jį skatina net ne Lietuvos, bet dideli užsienio žaidėjai, kurie po Naujų metų, kaip deklaruojama, negalės turėti daugiau nei 1,5 tūkst. ha miško ploto. Investiciniai fondai pinigų turi, jiems tik pirkti. O mūsų įmonė dėl kritusių medienos kainų negavo apie milijono eurų pajamų. Jei būtų šone papildomas milijonas, tai būtų galima nupirkti kažką“, – sakė M.Valukynas.

Visą straipsnį galite perskaityti čia: