Skraido daugiau kinivarpų

2021 08 23

Valstybinės miškų tarnybos (VMT) Miško sanitarinės apsaugos skyriaus specialistai tęsia žievėgraužio tipografo vabalų 2021 metų skraidymo stebėseną. Liepos pradžioje į gaudykles buvo įdėtas specialus feromoninis vilioklis Ipsodor, skirtas žievėgraužio tipografo antrai generacijai gaudyti. Į gaudykles pakliuvusių vabalų apskaitos buvo atliktos liepos 26-28 dienomis.

Žievėgraužio tipografo vabalų vidutiniškai buvo sugauta 21 procentu daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Gausiausiai vabalų sugauta Raseinių (gaudyklėje vid. 2443±430 vnt. vabalų), Kuršėnų (gaudyklėje vid. 1593±201 vnt. vabalų) ir Trakų (gaudyklėje vid. 1379±284 vnt. vabalų) regiouose. Kol kas menkiausia antra generacija buvo fiksuota Rokiškio eglynuose – gaudyklėje vidutiniškai 579±56 vnt. vabalų.

„Kenkėjo antros generacijos sugautų skraidančių vabalų kiekis, lyginant su pernai, išaugo visuose regionuose, kuriuose vykdomi stebėjimai. Lyginant su pernai, labiausiai antra šių kinivarpų generacija padidėjo Ignalinos ir Raseinių regionuose – ten vabalų sugauta beveik keturis kartus daugiau”, – sakė VMT Miško sanitarinės apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Kęstutis Grigaliūnas.

Šių metų liepos mėnesio karščiai ir sausros apsilpnino eglynus, todėl sumažėjo jų atsparumas žievėgraužio tipografo vabzdžių atakoms. Dalyje miškų liepą prasiautę vėjai dar privertė-prilaužė naujų medžių, labai tinkamų žievėgraužiams įsikurti ir pasidauginti. Jei rugpjūčio mėnesį išsilaikys sausi ir karšti orai, žievėgraužio tipografo II generacija eglynuose gali sudaryti masinio dauginimosi židinius.

Didžiausia grėsmė yra Žemaitijos ir centriniuose regionuose, bei eglynuose, kuriuose laiku nebuvo pašalintos žievėgraužių pavasarinės kartos apniktos eglės, kuriuose yra žalių eglių vėjavartų, vėjalaužų ir apsilpusių medžių.

VMT specialistai primena, kad yra labai svarbu užtikrinti Miško sanitarinės apsaugos taisyklių 29 ir 30 punktų laikymąsi visų nuosavybės formų miškuose.

„Miškuose reikia nuolat tvarkyti žalių eglių vėjavartas ir vėjalaužas, neleisti jas apnikti žievėgraužiams ir jose daugintis. Visiems miško savininkams ir valdytojams yra būtina laiku pastebėti šviežiai kinivarpų apniktas egles, jas iškirsti bei pašalinti iš miško iki vabzdžių lėliukių susiformavimo, taip neleidžiant išplisti naujai žievėgraužio tipografo kartai ir susidaryti kenkėjų masinio dauginimosi židiniams”, – kalbėjo K. Grigaliūnas.